TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNE DAYANARAK KİRACIMI NASIL TAHLİYE ETTİRİRİM?

 Son dönemde kiraya verenlerin özellikle yazılı bir tahliye taahhütnamesi istemesi sebebiyle kiraya veren ile kiracı arasında birçok uyuşmazlık çıkmaktadır. Türk Borçlar Kanunu 352. maddesinde kiralanan taşınmazın yazılı şekilde belirli bir tarihte tahliye edilmesinin taahhüt edilmesi halinde, kiracının tahliye edilebileceği düzenlenmiştir. Kanun maddesinde belirtilen yazılı şekil şartına bağlı belge "TAHLİYE TAAHHÜDÜ" olarak adlandırılır. Öncelikle tahliye taahhütnamesinin hukuka uygun olabilmesi için belirli şartları bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekilde düzenlenmiştir;

  • Tahliye taahhüdü yazılı şekil şartına uygun olarak yazılı olarak hazırlanmış olmalıdır. Noter huzurunda yapılması mümkündür.
  • Taşınmazın hangi gün, ay ve yılda tahliye edileceği eksiksiz ve tam bir şekilde belirtilmeli ve yazılmalıdır. 
  • Tahliye taahhüdü herhangi bir koşula bağlanılamaz. 
  • Tahliye taahhüdü veren tarafın serbest iradesinin bu yönde olması gerekir.
  • Tahliye taahhüdü kiracı/kiracılar ya da özel olarak yetkilendirilmiş vekil/vekiller tarafından imzalanmalıdır. Birden fazla kiracı varsa her bir kiracının ayrı ayrı imzası bulunması gerekir. 
  • Tahliye taahhüdü ıslak imzalı şekilde olmalıdır. 
  • Tahliye taahhüdü, kira sözleşmesi imzalandıktan daha sonraki bir tarihte imzalanmalıdır. 
  • Tahliye taahhüdü, konut ve çatılı iş yerlerine ait kira sözleşmeleri için geçerlidir. 
PEKİ KİRA SÖZLEŞMESİ YAPILIRKEN VERİLEN BOŞ TAHLİYE TAAHHÜDÜ GEÇERLİ MİDİR?

Uygulamada kiraya verenler, kendilerini güvence altına almak adına; kira sözleşmesinin yapıldığı anda, boş olacak şekilde tahliye taahhüdünün de kiracı tarafından imzalanmasını istemektedir. Kira sözleşmesi yapılırken verilen tahliye taahhüdü aslına bakıldığında tahliye taahhüdü şartını sağlamadığı için geçersizdir. Ancak tahliye taahhüdünün kira sözleşmesinden sonra yapılmadığının ispatı kiracı tarafında olacaktır. Genel olarak bakıldığında da bu durumun ispatı pek basit olmamaktadır. Nitekim Yargıtay Kararları da bu yöndedir;

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu E: 2017/975 K: 2021/1108 T:28.09.2021

"Tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesinden önce imzalatıldığını iddia eden davalı kiracı bu iddiasını ispat etmekle yükümlüdür. Bu durumda mahkemece ispat yükümlülüğü ters çevrilerek davanın reddine karar verilmesi doğru değildir."

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNE DAYALI İCRA TAKİBİ VEYA DAVA YOLU

Tahliye taahhütnamesi veren kiracının, tahliye taahhütnamesinde yazan tarihte taşınmazı tahliye etmemesi halinde kiraya veren İcra ve İflas Kanunu 272 ve 273. maddeleri doğrultusunda icra müdürlüğüne başvurabilir. YA DA YİNE AYNI SÜRELERDE SULH HUKUK MAHKEMESİNE TAHLİYE DAVASI AÇABİLİR. 

Madde 272 – (Değişik: 3/7/1940-3890/1 md.) "Mukavelename ile kiralanan bir taşınmazın müddeti bittikten bir ay içinde mukavelenin icra dairesine ibrazı ile tahliyesi istenebilir. Bunun üzerine icra memuru bir tahliye emri tebliği suretiyle taşınmazın on  beş gün içinde tahliye ve teslimini emreder. Tahliye emrinde: Kiralayanın ve kiracının ve varsa mümessillerinin isim, şöhret ve yerleşim yerleri ve mukavele tarihi ve kiranın yenilendiğine veya uzatıldığına dair bir itirazı varsa yedi gün içinde daireye müracaatla beyan etmez ve itirazda bulunmaz veya kendiliğinden tahliye etmezse zorla çıkarılacağı yazılır. "

Madde 273"Müddeti içinde itiraz olunmaz veya itiraz kaldırılırsa kiralanan taşınmaz müddetin hitamında zorla tahliye ve kiralayana teslim olunur. Ancak tahliye emrindeki müddetin geçmesi lazımdır. Tahliye edilecek yerde kiralayana ait olmayan eşya bulunursa 26 ncı maddenin hükmü kıyas yoliyle tatbik olunur. "

Yukarıda belirtilen şartları sağlayan tahliye taahhütnamesi veren kiracının kiralananı tahliye etmemesi halinde tahliye gününden itibaren 1 ay içinde açılmalıdır. Kiraya veren, alacaklı sıfatıyla tahliye taahhütnamesine dayanarak icra takibi başlatır ise, icra müdürlüğü derhal kiracıya borçlu sıfatıyla tahliye emri düzenler ve gönderir. Tahliye emrinin kiracı/borçluya tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz edilmemesi halinde tahliye emrinin tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde kiralananın tahliye edilmesi gerekmektedir. Aksi halde kiralananın tahliyesi cebri icra yoluyla sağlanır.

Tahliye Taahhüdüne İlişkin Aile Konutu İtirazı

KİRA HUKUKU BİRÇOK KURAL BARINDIRDIĞINDAN BİR AVUKATLA TAKİBİ GEREKMEKTEDİR. AKSİ HALDE ÖNÜNE GEÇİLEMEYECEK HAK KAYIPLARINA SEBEBİYET VERİLEBİLİR. 

AV. FURKAN ÇELİK

DANIŞMANLIK İÇİN HEMEN ARAYIN. SORUNLARINIZA PROFESYONEL BİR YAKLAŞIMLA ÇÖZÜM BULALIM!

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ :

  1. +90(534)0874791
  2. avfurkancelik3434@gmail.com
  3. Cevizli Mahallesi, Kepez Sokak, No:7/9, Kartal/İstanbul











Yorumlar