KAMBİYO SENETLERİNE İLİŞKİN İCRA TAKİBİ (ÇEK - POLİÇE - BONO- SENET)


Takibe konu alacak bir kambiyo senedine (çek- poliçe - bono - senet) bağlanmış ise kambiyo senetlerine ilişkin icra takibi açılabilir. Kambiyo senetlerine ilişkin hükümler 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununda düzenlenmiştir. Kambiyo senetleri olarak geçen çek, poliçe, bono ve senet parayı temsil eden birer kıymetli evraktır. Kıymetli evraklarda resmi belge niteliğindedir. 

Alacaklı için kambiyo senetlerine ilişkin icra takibi genel haciz yoluyla takipten daha avantajlıdır. Alacaklının alacağına daha hızlı kavuşmasına imkan verir. Genel haciz yolunda ödeme emrine itiraz edildiğinde icra takibi durdurulur. Ancak kambiyo senetlerine ilişkin icra takiplerinde ödeme emrine itiraz ile takibin durdurulması mümkün değildir. Öncelikle kambiyo senedi türlerini incelemek gerekmektedir;

1. Senet    : Senetlerin geçerliliği zorunlu unsurların varlığına bağlıdır. Bu nedenle gerek matbu bir senet gerekse kendi hazırladığınız bir senet kullanacağınızda bu senedin belirli şartları sağlaması gerekmektedir. İşbu sebeple bir avukata danışmak geri dönülemez hak kayıplarını engelleyecektir. Aşağıda bir senet örneği mevcuttur.


2. Poliçe        : Poliçe bir kambiyo senedi türü olup Türk Ticaret Kanunu madde 671-775 arasında düzenlenmiştir. Poliçe için üçlü bir ilişki gerekmektedir. Bu üçlü ilişki içerisindeki kişiler; düzenleyen   ( keşideci), lehtar ve muhataptır. Aşağıda poliçe örneği mevcuttur. Poliçe hazırlanırken bir avukata danışılması elzemdir. 


3. Bono        :Bononun yasal ve geçerli olabilmesi için bononun üzerinde bazı koşulların varlığı gerekmektedir. TTK md 776’da bu unsurlar düzenlenmiştir. Bonoda muhatap kavramı yoktur. Bonoda keşideci hem senedi düzenleyen hem de ödeyecek olan taraftır. Lehtar ise senet bedeli kendisine ödenecek taraftır. Bononun hukuki niteliği ödeme vaadidir. Keşidece lehtara senet bedelini ödemeyi taahhüt etmektedir. 


4. Çek                    :Çek ticari hayatta en sık kullanılan kambiyo senedi vasfı taşıyan kıymetli evraktır. Çeki tahsil etmek amacıyla bankaya çekin ibraz edildiği tarihte ilgili banka hesabında çekin üzerinde yazan bedel kadar bedel hesapta bulunmaması halinde çek karşılıksız olur. İşbu durum çek borçlusuna ceza-i sorumluluk yükler. Karşılıksız çek keşide etmek suçu oluşur ve bu suçun şikayet süresi 3 aydır. Aşağıda çek örneği mevcuttur. 


Takip talebini alan icra müdürü, genel haciz yoluyla takipten farklı olarak, üç hususu mutlaka incelemek zorundadır. Bunlar:

  • Senedin, kambiyo senedi vasfına sahip olup olmadığı,
  • Senedin vadesinin gelip gelmediği,
  • Senedi takibe koyan alacaklının yetkili hamil olup olmadığı.


KAMBİYO SENETLERİNE İLİŞKİN İCRA TAKİPLERİ BİRÇOK KURAL BARINDIRDIĞINDAN BİR AVUKATLA TAKİBİ GEREKMEKTEDİR. AKSİ HALDE ÖNÜNE GEÇİLEMEYECEK HAK KAYIPLARINA SEBEBİYET VERİLEBİLİR. 

AV. FURKAN ÇELİK

DANIŞMANLIK İÇİN HEMEN ARAYIN. SORUNLARINIZA PROFESYONEL BİR YAKLAŞIMLA ÇÖZÜM BULALIM!

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ :

  1. +90(534)0874791
  2. avfurkancelik3434@gmail.com
  3. Cevizli Mahallesi, Kepez Sokak, No:7/9, Kartal/İstanbul



Yorumlar