ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI PROSEDÜRÜ NEDİR?

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Gerçekleşir?
Anlaşmalı boşanma davası, Türk Medeni Kanunu 166. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenmiştir. Türk Medeni Kanunu 166/3'e göre; "Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz."
İlgili kanun maddesine göre anlaşmalı boşanma davası için aranan şartlar şunlardır;
1. Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması gerekmektedir.
2. Eşlerin birlikte başvurması ya da eşin diğerinin davasını kabul etmesi gerekmektedir.
Hakimin anlaşmalı boşanma konusunda karar verebilmesi için tarafları dinlemesi ve iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi gerekmektedir. Ayrıca boşanmanın mali sonuçlarını ve çocukların durumunu düzenleyen protokolü uygun bulması gerekmektedir. Kısaca hakim öncelikle taraflar arasında hazırlanan protokolün tarafların serbest rızası ile hazırlanıp hazırlanmadığına ilişkin karar verebilmesi için duruşmada bir defa dahi olsa tarafları dinlemesi gerekir. Ayrıca taraflar arasında hazırlanan protokolün hakim takdirinde uygun bulunması gerekir. Hakim çocuk menfaatine en uygun sonucu değerlendirip tarafların rızası ile karar verebilir. Anlaşmalı boşanma davasının dilekçe ekine anlaşmalı boşanma protokolü eklenerek dava açılır. Taraflar işbu protokolü açılan ilk celsede serbest rızası ile imzaladıklarını ve boşanmak istediklerini beyan ederler. Hakim rızayı ve protokolü uygun bulursa boşanma hususunda karar verir.
Anlaşmalı boşanma davaları şahsına münhasır bir hukuk düzeni ve yargılama gerektirmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında bir avukattan yardım almak önüne geçilemeyecek hataların yapılmasına engel olacaktır.
DANIŞMANLIK İÇİN HEMEN ARAYIN. SORUNLARINIZA PROFESYONEL BİR YAKLAŞIMLA ÇÖZÜM BULALIM!
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ :
- +90(534)0874791
- avfurkancelik3434@gmail.com
- Cevizli Mahallesi, Kepez Sokak, No:7/9, Kartal/İstanbul
Yorumlar
Yorum Gönder