ÇOCUĞUMUN VELAYETİNİ NASIL ALABİLİRİM?
Karı kocanın birbirlerine olan sevgilerini yitirmesi ve evliliğin attık çekilmez bir hal alması sebebiyle evliliğini bitirmesi, müşterek çocukları derinden etkilemektedir. Çocukların derinden etkilenmemesi adına; çocuğun, ana babayla olan ilişkisinin sağlıklı tutulması önem arz etmektedir. Çocuğun psikolojik ve sosyal sağlığının korunması adına velayetin, ana/babalık görevini layıkıyla yerine getiren eşe verilmesi yahut tarafların rızası varsa ortak velayet kurulması önem arz etmektedir. Müşterek çocuğun velayeti konusunda öncelikle mümkünse ana babanın anlaşarak velayetin tesis edilmesi önemlidir. Ancak ana babanın anlaşması mümkün değilse hakimin takdirine göre velayet tesis edilecektir.
Türk Medeni Kanununda "velayet" 182. maddenin 1. fıkrasında düzenlenmiştir. Şöyle ki; "Mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler." Boşanma davası sonucunda kendisine velayet hakkı tesis edilen eşin; çocukla kişisel ilişki kurulması için gereklilikleri yerine getirmemesi halinde velayetin değiştirebilmesi gündeme gelebilmektedir. Bu durum da Türk Medeni Kanunu 182. maddesinin 2. fıkrasında düzenlenmiştir. Şöyle ki; "Mahkeme, kararında kişisel ilişki düzenlemesinin gereklerinin yerine getirilmemesi hâlinde, çocuğun menfaatine aykırı olmamak kaydıyla velayetin değiştirilebileceğini ihtar eder."
Türk Medeni Kanununda bu şekilde düzenlenen velayet konusunun daha sonradan değişen durumlar karşısında ilgili kanunda 183. madde düzenlenmiştir. Şöyle ki; "Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde hâkim, re’sen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır." Türk Medeni Kanunu açıkça velayetin değiştirilebilmesini sağlamak amacıyla dava açılmasını belirli sebeplerin varlığına bağlamıştır. Buna göre;
- Boşanmış anne veya babanın yeniden bir başkası ile evlenmesi,
- Velayet hakkı kendisine tesis edilen eşin bir başka yere gitmesi,
- Velayet hakkı kendisine tesis edilen eşin vefat etmesi,
- Velayet hakkı kendisine tesis edilen eşin velayeti kötüye kullanması, ahlaka uymayan bir yaşam sürmesi veya başkaca sebepler.
Velayet hakkının kötüye kullanılması gibi çeşitli durumlar velayetin kaldırılması ve değiştirilmesi davası açmak mümkündür. Türk Medeni Kanunu açıkça bu duruma izin vermektedir. Velayete ilişkin davalar kamu hukukunu ilgilendiren davalar olup hakimin çocuğun üstün yararını gözetmesi gerekir.
AİLE HUKUKU BİRÇOK KURAL BARINDIRDIĞINDAN BİR AVUKATLA TAKİBİ GEREKMEKTEDİR. AKSİ HALDE ÖNÜNE GEÇİLEMEYECEK HAK KAYIPLARINA SEBEBİYET VERİLEBİLİR.
AV. FURKAN ÇELİK
DANIŞMANLIK İÇİN HEMEN ARAYIN. SORUNLARINIZA PROFESYONEL BİR YAKLAŞIMLA ÇÖZÜM BULALIM!
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ :
- +90(534)0874791
- avfurkancelik3434@gmail.com
- Cevizli Mahallesi, Kepez Sokak, No:7/9, Kartal/İstanbul
Yorumlar
Yorum Gönder