KİRA SÖZLEŞMESİ


Günlük hayatın birçok yerinde karşımıza çıkan bir sözleşme türüdür. Kira sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu 299. maddesinde düzenlenmiştir. İşbu madde şu şekildedir; "Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir." 

Kira sözleşmesi, iki tarafa da borç yükleyen bir sözleşmedir. Madde metninden anlaşılacağı üzere kiraya veren, kiraya verdiği şeyin kullanımı devredecek ve kiralayan ise o şeyi kullanmaktan doğan bedeli kiraya verene ödeme yükümlülüğü altına girecektir. Kira sözleşmesinin kurulabilmesi için belirli unsurlarının olması gerekmektedir. Bu unsunlar şunlardır;

1. Öncelikle tarafların kira sözleşmesine karşılıklı olarak rıza göstermesidir. Aksi halde sözleşme kurulamayacaktır.

2. Kira konusu olan şeyin kullanımının; kira sözleşmesi ile kiralayana, kira sözleşmesi süresi boyunca devredilmesi gerekmektedir. 

3. Kiracı da, kiralanan şeyin kullanımından kaynaklı olarak kiraya verene bir bedel ödemek yükümlülüğündedir.

Kira sözleşmesi yukarıda bahsedildiği üzere iki tarafa da borç yüklemektedir. Kira sözleşmesi taraflara belirli hak ve yükümlülükler yüklemektedir. Günümüzde mevcut ekonomik durumun bir getirisi olarak kira hukukuna ilişkin uyuşmazlıklar fazlasıyla gündeme gelmektedir. 

Kira sözleşmesi herhangi bir yazılı şekil şartına bağlı değildir. Ancak uygulamada daha sonradan çıkabilecek ihtilaflara karşı kira sözleşmesinin varlığını ispatlamak adına yazılı olarak yapılmaktadır. Aşağıda kira sözleşmesi örneği sunulmuştur;





AV. FURKAN ÇELİK

DANIŞMANLIK İÇİN HEMEN ARAYIN. SORUNLARINIZA PROFESYONEL BİR YAKLAŞIMLA ÇÖZÜM BULALIM!

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ :

  1. +90(534)0874791
  2. avfurkancelik3434@gmail.com
  3. Cevizli Mahallesi, Kepez Sokak, No:7/9, Kartal/İstanbul

Yorumlar