AİLE KONUTU ŞERHİ NEDİR? AİLE KONUTU ŞERHİ NASIL KONULUR? AİLE KONUTU ŞERHİ İÇİN NASIL BİR HUKUKİ YOL İZLEMELİYİM?

 Aile Konutu Şerhine ilişkin düzenleme 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunun 194. maddesinde düzenlenmiştir. İşbu madde şu şekildedir; 

"Madde 194 - (06.02.2014 tarihli ve 6518 sayılı Kanunun 44. maddesi ile değişik) I Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.

Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.

Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini "tapu müdürlüğünden" isteyebilir.

Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur."

Aile konutu şerhi eşlerden birinin aile konutunun satışını yapmaması adına önem arz etmektedir. Kimse ailesinin bir arada yaşadığı evin onayı alınmadan satışının yapılmasını istemez. Eşlerden birinin onayı olmadan satış işleminin yapılamaması adına aile konutu şerhini tapuya şerh ettirmek önemlidir. 

AİLE KONUTU ŞERHİ NEDİR?

Evliliğin devam ettiğim sürede eşlerin ortak olarak yaşadıkları eve aile konutu denir. Aile konutu şerhi işlemi işbu meskenin tapu kütüğüne şerh edilerek yapılır. Başkaca bir meskene aile konutu şerhi düşülemez. İlgili kanun maddesine göre aile konutu olarak özgülenen taşınmazın satışı yahut kiralanmasında her iki eşin rızası aranır. 

Esasen bakıldığında aile konutu şerhi özel hukuk kuralı olarak serbestçe tasarruf ilkesinin bir istisnasıdır. Kişi taşınmazın maliki olsa dahi serbestçe tasarruf yapamamaktadır. Ancak diğer eşin rızası ile işlem yapabilmektedir. Taşınmazın maliki olan eş, diğer eşin rızasını almadan taşınmazı satamaz, ipotek tesis edemez ve diğer birçok işlemleri de gerçekleştiremez. Kişinin malik olduğu tüm taşınmazlara aile konutu şerhi konulamaz. Aile konutu olan ve eşlerin yaşadığı taşınmaza aile konutu şerhi konulabilir. 

MAHKEME KARARI İLE KONULABİLECEK AİLE KONUTU ŞERHİ NEDİR?

Eşlerden birinin mali yükümlülükleri yerine getirmemesi, müsrif davranması vs gibi sebeplerle mahkemeye başvurularak taşınmaz üzerinde tasarruf yetkisi sınırlandırılabilir. İşbu durum Türk Medeni Kanunu madde 199'da düzenlenmiştir. İşbu madde şu şekildedir;

"Madde 199 - Ailenin ekonomik varlığının korunması veya evlilik birliğinden doğan malî bir yükümlülüğün yerine getirilmesi gerektirdiği ölçüde, eşlerden birinin istemi üzerine hâkim, belirleyeceği malvarlığı değerleriyle ilgili tasarrufların ancak onun rızasıyla yapılabileceğine karar verebilir.
Hâkim bu durumda gerekli önlemleri alır.
Hâkim, eşlerden birinin taşınmaz üzerinde tasarruf yetkisini kaldırırsa, re’sen durumun tapu kütüğüne şerhedilmesine karar verir."
AİLE KONUTU ŞERHİ İÇİN HANGİ ŞARTLARIN BULUNMASI GEREKİR?
Aile konutu şerhi için belirli şartların varlığı aranmaktadır. Öncelikle ilgili konutun hukuken aile konutu olarak sayılması gereklidir. Hukuken aile konutu tanımı ise ailenin fiilen ikamet ettiği konuttur. Yani aile üyelerinin birlikte ikamet ettiği adrestir. Boş veya düzenli olarak yaşanmayan konutlar aile konutu şerhi için gerekli şartları taşımamaktadır. 
Aile konutunun tapusu alınırken taşınmazın tapuda aile konutunun olduğunun şerhinin düşülmesi lazımdır. Daha sonrasında da eşlerden birinin başvurusu ile aile konutu şerhi düşülmektedir. Aile konutunun tapuda kaydının bulunması gerektiği açıktır. 
Bir diğer şart evliliğin devam ediyor olmasıdır. 
AİLE KONUTU ŞERHİ NASIL KONULUR?

Aile konutu şerhi iki şekilde konulabilir: 

  • Eşlerden birinin doğrudan tapu müdürlüğüne giderek başvurması
  • Mahkeme kararıyla ilgili tapu müdürlüğüne müzekkere yazılması 

Aile konutu şerhi konulabilmesi için:

  • Eşler arasında yasal bir evlilik olmalı
  • Hukuka uygun şekilde kullanılan bir ortak konut olmalı
  • Bu konut eşlerin yaşamlarını sürdürdüğü ana merkez olmalıdır.

Aile konutu şerhi için gerekli belgeler

Eşlerden birinin doğrudan tapu müdürlüğüne giderek taşınmaz üzerine aile konutu şerhi konulmasını isteyebilmesi için birtakım belgelere ihtiyaç vardır. Aile konutu şerhi için gerekli belgeler şunlardır:

  • Muhtarlıktan alınmış konutun aile konutu olduğunu gösterir belge
  • Evlilik cüzdanı veya tarafların evli olduklarını gösterir nüfus kayıt örneği
  • Fotoğraflı nüfus cüzdanı ve fotokopisi
  • Vesikalık fotoğraf
  • İşlem vekil ile yapılacaksa vekaletname
  • Tapu müdürlüğü gerekli görürse bahse konu konutun tapu bilgileri ile aynı olup olmadığının kadastro müdürlüğünce tespit eden belge

Gerekli belgeler ve aile konutu şerhi dilekçesi ile beraber tapu müdürlüğüne başvurularak aile konutu şerhi konulabilecektir.

Aile Mahkemelerinde süreler, tebligatların takibi, bilirkişi raporlarına itirazlar gibi süreçler önem arz etmekte ve kaçırılması halinde hak kayıplarına sebebiyet vermektedir. İşbu sebeple hak kaybına uğramamak adına alanında uzman bir avukattan yardım almak önem arz etmektedir. Çelik Hukuk Bürosu bu bağlamda Aile Hukuku
davalarında müvekkillerinin haklarını savunmaya devam etmektedir.

AV. FURKAN ÇELİK

DANIŞMANLIK İÇİN HEMEN ARAYIN. SORUNLARINIZA PROFESYONEL BİR YAKLAŞIMLA ÇÖZÜM BULALIM!

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ :

  1. +90(534)0874791
  2. avfurkancelik3434@gmail.com
  3. Cevizli Mahallesi, Kepez Sokak, No:7/9, Kartal/İstanbul

Yorumlar