İŞTİRAK NAFAKASI NEDİR? İŞTİRAK NAFAKASI NASIL ALIRIM? İŞTİRAK NAFAKASI DAVASI NASIL AÇARIM?

 

İştirak nafakası, velayet hakkı tesis edilmeyen eşin velayet hakkını elinde bulunduran eşe mali gücü oranında müşterek çocuğun bakımı ve giderleri için ödediği nafakadır. İştirak nafakası alabilmek için öncelikle müşterek çocuğun velayetinin iştirak nafakasını talep eden kişiye tesis edilmiş olması gereklidir. İştirak nafakası; ana babanın, çocuğa bakma yükümlülüğünden kaynaklanmaktadır. 

İştirak Nafakası Süresi Ne Kadardır?

İştirak nafakası, boşanma davası açılırken istenebilmektedir. Müşterek çocuğun 18 yaşını doldurması ile iştirak nafakası yükü son bulur. Ancak müşterek çocuğun üniversite öğrencisi olması durumunda öğrenimi sonuna kadar iştirak nafakası devam eder. 

İştirak Nafakası Hangi Durumlarda Sona Erebilir?

İştirak nafakası, iştirak nafakası ödeyen eşin veya iştirak nafakası konusu müşterek çocuğun ölmesi ile kendiliğinden ortadan kalkar. Yine aynı şekilde yukarıda bahsedildiği üzere müşterek çocuğun 18 yaşını doldurması da nafaka yükümlülüğünü kendiliğinden son buldurur. 

Nafaka borcunun devam ettiği sürede, velayetin değişmesi talepli dava açılıp velayet değişir ise velayet kendisine verilen eşin nafaka borcu sona erer. Yine aynı şekilde nafaka borçlusu eş dahi değişecektir. 

Müşterek çocuğun geçimini kendisinin sağlaması için çalışması yahut herhangi bir mal edinmesi durumlarında da nafakanın kaldırılması için dava açılabilir. Davanın durumuna ve delillere bakılarak hakim hakkaniyet ilkesi gereği nafakanın kaldırılmasına karar verebilir. 

Anne ve babanın iştirak nafakası konusunda anlaşması halinde de nafaka kaldırılabilir. İştirak nafakası kamu düzenine ilişkin olduğundan yapılan anlaşmanın hakim tarafından onaylanması gerekmektedir. Aksi halde daha sonrasından uyuşmazlık çıktığı durumda nafaka alacaklısı icra takibi başlatabilecektir. 

Velayet Sahibi Baba Nafaka Talep Edebilir Mi?

Velayet hakkının ana ya da babada olması durumu iştirak nafakası müessesini etkilemektedir. Türk Medeni Kanunu ve Türk Hukukunda eşitlik ilkesi hakimdir. İşbu sebeple velayet hakkının kimde olduğuna bakılmaksızın velayet hakkı sahibi iştirak nafakası talep edebilmektedir. Hakim hakkaniyet ilkesi ölçüsünde velayet hakkı elinde bulunmayan eşin ekonomik durumuna bakarak karar vermektedir. 

İştirak Nafakası Ödeme Yükümlülüğü Nedir? İştirak Nafakası Ödenmezse Nasıl Bir Yol İzlenir?

İştirak nafakası Türk Medeni Kanununa göre irat şeklinde aylık olarak ödenmektedir. İştirak nafakası toplu ödenmesi gibi bir durum bulunmamaktadır. İştirak nafakasında çocuğun üstün yararı ilkesi gözetilmektedir. Talebe bakılmaksızın hakim kendiliğinden de iştirak nafakasına hükmedebilecektir. 

İştirak nafakasının ödenmemesi halinde icra yoluna başvurarak takip açmak mümkündür. Nafaka alacakları öncelikli sıradadır. İşbu sebeple borçlunun emekli maaşına dahi haciz konulabilmektedir. Nafaka borcunun ödenmemesi halinde İcra Ceza Mahkemelerine nafaka yükümlülüğünü ihlal sebebiyle şikayette bulunulabilir. İşbu şikayet sonucunda borçlu aleyhine 3 aya kadar tazyik hapsine hükmolunabilir. Borçlunun nafakayı ödemesi halinde nafaka ödememe cezası sona erer.

İştirak Nafakası Artırım Davası Nedir, Nasıl Açılır?

İştirak nafakası hükmedilmesi sonrasında velayet hakkı sahibi eşin yahut müşterek çocuğun sosyal ve ekonomik durumu değişebilmektedir. Yine aynı şekilde hayat pahalılığı, enflasyon ve ekonomik kriz sebebiyle ülkenin mevcut ekonomik durumu da değişebilmektedir. Bu da mevcut devam eden iştirak nafakasının müşterek çocuğun giderlerine katılımında yetersiz kalması gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Velayet hakkı sahibi ekonomik açıdan çok zor duruma girmemek adına nafaka borçlusu eşe karşı nafakanın artırılması talebiyle Aile Mahkemesinde dava açabilmektedir. Müşterek çocuk reşit oluncaya kadar her zaman açabilmektedir. 

İştirak Nafakası Azaltma Davası Nedir, Nasıl Açılır?

İştirak nafakasına hükmedildikten sonra nafaka borçlusu eşin ekonomik olarak zor duruma düşmesi, yahut sosyal ve ekonomik hayatında bir değişimin olması gibi sebeplerle nafaka azaltma davası açılabilmektedir. Nafaka borçlusuna bağlı sebeplerle açılabileceği gibi nafaka alacaklısı velayet hakkı sahibi eşin ekonomik durumunun iyileşmesi gibi sebeplerle de açılabilmektedir. Nafaka borçlusu beyan ettiği vakıaları ispatlamak zorundadır. İşbu dava yine Aile Mahkemesinde açılabilmektedir. 

İştirak Nafakasını Kaldırmak Mümkün Müdür? İştirak Nafakasının Kaldırılması Davasını Nasıl Açarım?

İştirak nafakasının kural olarak kaldırılması pek mümkün değildir. Ancak bazı şartlarla iştirak nafakası kaldırılabilmektedir. İşbu şartlar istisnadır. 

İştirak Nafakası Davalarının Zamanaşımı Süresi Nedir?

İştirak nafakası kural olarak müşterek çocuk ergin oluncaya dek her zaman talep edilebilir. 

İştirak Nafakası Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme Nedir?

İştirak nafakasına ilişkin tüm davalarda görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Aile mahkemelerinin kurulmadığı yargı çevrelerinde aile mahkemesi sıfatı ile asliye hukuk mahkemeleri görevlidir. 

İştirak nafakasına ilişkin davalarda yetkili mahkeme ise genel yetki ile davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Özel yetkili mahkemeler söz konusudur. 

İştirak nafakasına ilişkin tüm davalar Aile Hukuku bağlamında kamu hukukunu ilgilendirmektedir. İşbu sebeple hak kaybına uğramamak adına alanında uzman bir avukattan yardım almak önem arz etmektedir. Çelik Hukuk Bürosu bu bağlamda Aile Hukuku ve nafaka davalarında müvekkillerinin haklarını savunmaya devam etmektedir.

AV. FURKAN ÇELİK

DANIŞMANLIK İÇİN HEMEN ARAYIN. SORUNLARINIZA PROFESYONEL BİR YAKLAŞIMLA ÇÖZÜM BULALIM!

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ :

  1. +90(534)0874791
  2. avfurkancelik3434@gmail.com
  3. Cevizli Mahallesi, Kepez Sokak, No:7/9, Kartal/İstanbul

Yorumlar