10. YARGI PAKETİ VE İNFAZ DÜZENLEMELERİ
Günlerdir beklenen 10. Yargı Paketi TBMM’de kabul edildi. Mahkum ve mahkum yakınları maddeleri incelemek isterken yoğun şekilde “Genel af çıktı mı” sorusuna yanıt aranıyor. Öte yandan resmi gazete ile birlikte yürüklüğe girecek olan yeni yargı paketinin ardından tahliyeler de olacak. 10. yargı paketinde şu hükümler yer almaktadır:
- Madde 1: İcra usulünde kanun yoluna başvuruda parasal sınır, dava tarihine göre belirlenecek. Kanun yoluna başvuruda parasal limitin hangi tarihe göre belirleneceği pek çok kez AYM önüne gitmiş ve AYM yerleşik olarak davanın açıldığı tarihteki sınırların kabul edileceği yönünde hüküm kurmuştur. (2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu)
- Madde 2: Noterlere sıfat ve görevlerinin gereklerine uymayan hal ve hareketlerin tespiti halinde disiplin cezaları verilmesi düzenleniyor. Madde ile Noterlik Kanunun Noterlere Uygulanacak Disiplin Cezaları başlıklı bölümünün genel nitelikteki maddesi olan 125. Maddesi değiştirilmektedir. Teklif ile Noterlere sıfat ve görevlerinin gereklerine uymayan hal ve hareketlerin tespiti halinde durumun niteliğine ve eylemin ağırlık derecesine göre teklifin 3. Maddesi ile değiştirilen 126. maddede belirlenen cezalardan birisinin verileceği düzenlenmektedir. Maddede yapılan değişiklik gerekçesi olarak Anayasa Mahkemesinin 5/11/2024 tarihli ve E: 2024/185, K: 2024/178 sayılı kararı gösterilmektedir. Söz konusu iptal kararı 17/9/2025 tarihinde yürürlüğe girecektir. (1512 Sayılı Noterlik Kanunu)
- Madde 3: Noterler için disiplinsizlik olarak nitelenen eylemlere veya suçlara uygulanacak cezalar; uyarma, kınama, para cezası, geçici olarak işten çıkarma ve meslekten çıkarma olarak belirleniyor ve bu cezaları gerektiren fiiller ayrı ayrı gösteriliyor. Madde ile Noterlik Kanunun Noterlere Uygulanacak Disiplin Cezaları başlıklı bölümünün Disiplin cezaları maddesi olan 126. Maddesi değiştirilmektedir. Maddede yapılan değişiklik gerekçesi olarak Anayasa Mahkemesinin 5/11/2024 tarihli ve E: 2024/185, K: 2024/178 sayılı kararı gösterilmektedir. Söz konusu iptal kararı 17/9/2025 tarihinde yürürlüğe girecektir. İlgili AYM kararının iptal gerekçesi yukarıdaki 2. Madde ile ilgili bölümde verilmiştir. Teklif ile, disiplinsizlik olarak nitelenen eylemlere veya suçlara uygulanacak cezalar; uyarma, kınama, para cezası, geçici olarak işten çıkarma ve meslekten çıkarma olarak belirlenmekte ve bu cezaları gerektiren fiiller ayrı ayrı gösterilmektedir. (1512 Sayılı Noterlik Kanunu)
- Madde 4: Noterler için bir üst veya alt derece disiplin cezası uygulanabilecek hâller ile disiplin soruşturmasında uygulanacak zamanaşımı süreleri belirleniyor. Maddeyle, 1512 sayılı Kanunun 127. maddesi değiştirilmektedir. Düzenlemeyle, bir üst veya alt derece disiplin cezası uygulanabilecek hâller ile disiplin soruşturmasında uygulanacak zamanaşımı süreleri belirlenmektedir. Maddenin birinci fıkrasında yapılan düzenleme uyarınca, hakkında herhangi bir disiplin cezası verilen noterin bu cezanın kesinleşme tarihinden itibaren beş yıl içinde disiplin cezası verilmesini gerektiren yeni bir fiil işlemesi hâlinde, bu fiil için Kanunda öngörülen disiplin cezasının bir derece ağır olanı uygulanacaktır. (1512 Sayılı Noterlik Kanunu)
- Madde 5: Teklifin 3. maddesi ile bağlantılı olarak mükerrerliği önleme açısından bazı eylemler için öngörülen idari para cezaları kaldırılıyor. Madde ile Noterlik Kanunun 157. Maddesi yürürlükten kaldırılmaktadır. Yasaklara aykırı harekette bulunma başlıklı söz konusu madde ile daha önce noterlere belli yasaklara uymama halinde verilen idari para cezaları, aynı mahiyetteki eylemelerin Kanunun 126. Maddesi ile (Teklifin 3. Maddesi) para cezası ile cezalandırılan suçlar ve daha ağır suçlar kapsamına alınması nedeniyle burada mükerrerlik oluşturması nedeniyle kanun metninden çıkarılmışlardır. (1512 Sayılı Noterlik Kanunu)
- Madde 6: Teklifin 3. maddesinde yapılan değişiklikle bağlantılı redaksiyon niteliğinde düzenleme yapılıyor. Madde ile Noterlik Kanunu’nun Onuncu kısım hükümlerine aykırı eylemler başlıklı 159. Maddesinin birinci fıkrasında teklifin 3. Maddesi ile değiştirilen 126. Maddesindeki değişikliğe uyum düzenlemesi yapılmakta ve ortak işlemlere ait gelir tutarının ortak hesaba yatırılacak kısmını süresi içinde yatırmayan noterlere uyarma cezasının verilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır. (1512 Sayılı Noterlik Kanunu)
- Madde 7: İdari yargıda kanun yoluna başvuruda parasal sınır, dava tarihine göre belirlenecek. Kanun yoluna başvuruda parasal limitin hangi tarihe göre belirleneceği pek çok kez AYM önüne gitmiş ve AYM yerleşik olarak davanın açıldığı tarihteki sınırların kabul edileceği yönünde hüküm kurmuştur. (2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu)
- Madde 8: Teşebbüs aşamasında kalan suça verilecek ceza arttırılıyor. Fail, suçu tamamlayamadı-teşebbüs halinde kaldı. Bu durumda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine verilecek: (13-20 yıl) 14-21 yıla çıkartılıyor. Müebbet hapis cezası yerine verilecek: (9-15 yıl) 10-18 yıla çıkartılıyor. (5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu)
- Madde 9: Kasten yaralama suçunun basit ve hafif haline verilecek ceza sınırı arttırılıyor. Kasten basit yaralamada alt sınır, (1 yıl)dan 1 yıl 6 aya çıkartılıyor. Kasten hafif yaralama suçunun cezası (4 ay -1 yıl) dan (6 ay -1 yıl 6 aya) çıkartılıyor. Kasten hafif yaralamanın kadına işlenmesi halinde verilecek alt sınır, (6 ay) dan 9 aya çıkartılıyor. (5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu)
- Madde 10: Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçunun nitelikli hallerinin cezası arttırılıyor. Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçunun nitelikli hallerinin (yüzde sabit iz, bitkisel hayata girme) cezası bir yıl daha arttırılıyor. Ölüm olursa iki yıl daha arttırılıyor. (5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu)
- Madde 11: Tehdit suçunun cezası arttırılıyor. Malvarlığına yönelik tehdit suçuna 2 aylık alt sınır getiriliyor. Nitelikli tehdit suçunun (silahla vb.) üst sınırı, 5 yıldan 7 yıla çıkarıyor. (5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu)
- Madde 12: Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçunun kapsamı genişletilip cezası arttırılıyor. Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçunda suçun silahla veya patlayıcı maddeyle işlenmesi halinin kapsamına ses ve gaz fişeği de dahil ediliyor. Suçun cezası, (6ay-3 yıl) dan 1yıl – 5yıla çıkartılıyor. Suça nitelikli hal ekleniyor. Buna göre bu suç, insanların toplu bulunduğu yerde işlenirse ceza, yarısından 1 katına kadar artırılacak. (5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu) (ÇIKARILDI)
- Madde 13: Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun cezası arttırılıyor. Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunda kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarının kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare edilmesi halinde verilecek cezanın alt sınırı, 3 aydan 4 aya çıkartılıyor. Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişiye 6 aydan 2 yıla kadar ceza verilecek. (5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu) (ÇIKARILDI)
- Madde 14: Ulaşım Araçlarının Kaçırılması Veya Alıkonulması Suçu Revize Edilmektedir. Teklifle TCK’nin Ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması suçunun değiştirildiği ileri sürülüyor ama esaslı değişiklik olmamıştır. Sadece suç tipinin konusundan cebir veya tehdit kullanarak engelleme hali çıkarılmıştır. Ancak zaten bu haller, hukuka aykırı davranıştır. Yine suç tipinin kapsamında kalır. (NOT: Uygulamada gösteri yürüyüşü sırasında araçlara zarar verilmesi halinde bu suçtan da ceza verilmektedir.) (5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu)
- Madde 15: Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçunun insanların toplu olarak bulunduğu yerlerde işlenmesi halinde; seri muhakeme usulü uygulanmayacak. genel hükümlere göre ceza verilecek. Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçunun insanların toplu olarak bulunduğu yerlerde işlenmesi halinde; seri muhakeme usulü uygulanmayacak. Genel hükümlere göre ceza verilecek. (NOT: Normalde seri muhakeme usulü failin lehinedir. Ancak bu suçun nitelikli hali olduğu için faile avantaj sağlanmamıştır.) (5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu) (ÇIKARILDI)
- Madde 16: Çocuk hükümlüler, doğrudan çocuk kapalı ceza infaz kurumuna gönderilecek. Çocuk tutukluların yanı sıra çocuk hükümlüler, doğrudan çocuk kapalı ceza infaz eğer şartları sağlarsa çocuk eğitim evine gönderilebilecek. (5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun) (ÇIKARILDI)
- Madde 17: Çocuk hükümlülerin ve çocuk tutukluların çocuk eğitim evlerine alınabilmesine yönelik şartlar yeninden belirleniyor. Çocuk hükümlülerin çocuk eğitimevlerine alınabilmesine yönelik şartlar yeninden belirleniyor. Çocuk hükümlü, kapalıdan eğitimevine ayrılacaksa md. 89’a göre değerlendirilecek (iyi hali var mı yok mu bakılacak) Çocuk hükümlü hakkında olumsuz kanaat varsa. en fazla 6 ay süreyle yeniden değerlendirmeye tabi tutulacak. Çocuk hükümlülerin cezasının direkt eğitimevinde infaz edilebileceği haller: Kasıtlı suçlardan toplam üç yıl veya daha az hapis cezasına mahkûm olanlar. Taksirli suçlardan toplam beş yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm olanlar. Çocuk eğitimevindeyken çocuk kapalı ceza infaz kurumuna geri gönderilecek haller: firar edenler veya başka bir fiilden dolayı haklarında tutuklama kararı verilenler idare ve gözlem kurulu kararıyla, kapalı ceza infaz kurumuna iade veya odaya kapatma disiplin cezası alıp, bu cezası kesinleşmiş olanlar veya asayiş ve düzenin sağlanması amacıyla disiplin cezası kesinleşmemiş olsa bile eylemi kurum düzeni ya da kişi güvenliği bakımından tehlike oluşturanlar idare ve gözlem kurulu kararıyla 15 yıl ve daha azla yargılanan çocuk tutuklular da idare ve gözlem kurulu kararı ve infaz hakimi onayıyla kapalı ceza infaz kurumundan eğitimevine alınabilir. Ama tehlikeli hâlde bulunan, delil karartma tehlikesi olan, soruşturmanın veya kovuşturmanın amacını ya da tutukevinin güvenliğini tehlikeye düşüren veya suçun tekrarına olanak verecek davranışlarda bulunan çocuk tutuklular hariçtir. Çocuk eğitimevlerinde barındırılma şartlarını kaybeden çocuk tutuklular, idare ve gözlem kurulu kararıyla kapalı ceza infaz kurumlarına gönderilecek. (5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun) (ÇIKARILDI)
- Madde 18:Her hükümlü en az 5 gün ceza infaz kurumunda kalacak. Denetimli serbestliğin koşulunu zorlaştırmış. Cezaevine gir-çık olmaması için; her suç tipine yatar getirilmesi için düzenleme yapılıyor. Açık ceza infaz kurumunda veya çocuk eğitimevinde bulunan ve koşullu salıverilmesine bir yıl veya daha az süre kalan iyi hâlli hükümlülerin denetimli serbestlikten faydalanarak serbest kalması için; koşullu salıverilme tarihine kadar ceza infaz kurumunda geçirmesi gereken sürenin en az onda birini ceza infaz kurumunda geçirmesi gerekecek. En az 5 gün ceza infaz kurumunda kalacak. (5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun)
- Madde 19: İkinci tekerrürden hükümlü olanların koşullu salıvermeden yararlanması sağlanıyor. Normalde birinci tekerrür halinde koşullu salıverme uygulanır ve koşullu salıverme süresi hesaplanırken, bu süre arttırılır. Ancak ikinci tekerrür halinde koşullu salıverme hiç uygulanmaz. Bu teklifle ikinci tekerrür bakımından bir avantaj getiriyor. İkinci tekerrür halinde de koşullu salıverme uygulanacak ve ikinci tekerrürün koşullu salıverme süresi, birinci tekerrür gibi uygulanacak. İkinci tekerrürde süreli hapis cezası varsa; koşullu salıverme oranı üçte iki yerine dörtte üç uygulanacak. Yani daha fazla hapiste kalacak. (5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun)
- Madde 20: Cezaevlerinden tahliye sağlayan maddedir. Haftasonu ya da gece çekilen cezalarda avantaj sağlıyor. Konutta hapis cezası çektirilmesi koşullarında avantaj sağlıyor. Ağır hastalık ve engellik haliyle tahliyenin koşulu iyileştiriliyor. Gebe kadının konutta hapis cezası çektirilmesi koşullarında avantaj sağlıyor. Özel infaz usullerinde koşullu salıvermeyle birlikte denetimli serbestlik de uygulanabilecek.
- Hapis cezasının hafta sonu ya da gece ceza kurumunda çektirilmesi için: kasten işlenen suçlarda 1 yıl 6 ay hapis cezasını 3 yıla; (taksirle öldürme hariç) taksirle işlenen suçlarda 3 yıl hapis cezasını 5 yıla çıkarmaktadır. Hafta sonu hapiste çekilen ceza, hükümlünün özel durumuna göre hafta içi de hapiste çekilebilecek.
- Bu sürelerde hapis cezası konutta çekilebilecek: Kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları toplam 1 yıl yerine 3 yıl, 70 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları toplam 2 yıl yerine 4 yıl, 75 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları toplam 4 yıl yerine 5 yıl, 75 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları 6 yıl.
- Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm olanlar hariç olmak üzere hapis cezasına mahkûm olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlüler de bundan yararlanabilecek.
- 3 yıl ve daha az hapis cezası yerine 5 yıl ve daha az hapis cezası alan gebe kadın konutta cezayı çekebilecek.
- Özel infaz usullerinde koşullu salıvermeyle birlikte denetimli serbestlik de uygulanabilecek.
- Özel infaz rejiminin koşullarını ihlal eden açık ceza infaz kurumuna gönderilmekteydi. Ancak teklifle artık genel hükümlere göre infaz edilecektir.
- Denetimli serbestlik koşullarına aykırı davrandığı için açık ceza in faz kurumuna gönderilenlere özel infaz rejimi de uygulanmayacak. (5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun)
- Madde 21: İkinci defa mükerrerlere sağlanan koşullu salıvermeyle ilgili uyum düzenlemesi yapılıyor. Normalde COVİD-19 yasasından (7556 md. 15) ten ikinci defa mükerrer olup 31.07.2023 tarihi itibarıyla bu cezanın infazı için ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler yararlanamıyordu. Ama bu teklifin 19. maddesiyle ikinci defa mükerrirlere de koşullu salıverme hakkı tanındığından COVİD 19 yasasındaki bu yasaklayıcı hüküm kaldırılmıştır. Uyum düzenlemesidir. (5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun)
- Madde 22: Denetimli serbestlikten yararlanmak için en az 5 gün infaz kurumunda kalma şartı, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki suçlarda uygulanmayacak. Denetimli serbestlikten yararlanmak için en az 5 gün infaz kurumunda kalma şartı, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki suçlarda uygulanmayacak. (5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun)
- Madde 23: İçeriğin yayından çıkarılması ve uyarı yöntemi tanımları değişiyor. İçeriğin yayından çıkarılması ve uyarı yöntemi tanımları değişiyor. İçeriğin yayından çıkarılması: İçerik veya yer sağlayıcılar tarafından içeriğin sunuculardan veya barındırılan içerikten çıkarılmasını, ifade ederken; içeriğin internet ortamından çıkarılmasını ifade edecek. Uyarı yöntemi: İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişiler tarafından içeriğin yayından çıkarılması amacıyla öncelikle içerik sağlayıcısına, makul sürede sonuç alınamaması hâlinde yer sağlayıcısına iletişim adresleri üzerinden gerçekleştirilecek bildirim yöntemini, ifade ederken; internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle Kurum veya haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişiler tarafından yapılan bildirimi ifade edecek. (5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun) (ÇIKARILDI)
- Madde 24: BTK başkanı resen, içeriği kumar, fuhuş vb. suçları oluşturan yayınlara ilişkin olarak erişimin engellenmesi kararının yanı sıra içeriğin çıkarılması kararı verebilecek. BTK Başkanı resen, içeriği kumar, fuhuş vb. suçları oluşturan yayınlara ilişkin olarak erişimin engellenmesi kararının yanı sıra içeriğin çıkarılması kararı verebilecek. Bu kararın, erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilerek gereğinin yerine getirilmesi istenecek. Konusu kumar, fuhuş vb. suçları oluşturan içeriğin yayından çıkarılması halinde; erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından kaldırılacak. İdarî tedbir olarak verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının yerine getirilmemesi halinde, BTK Başkan tarafından erişim, içerik, yer sağlayıcılara idari para cezası verilecek. (5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun) (ÇIKARILDI)
- Madde 25: Kişilik haklarının ihlal edilmesi nedeniyle erişimin engellenmesi ve içeriğin çıkarılması kararı düzenleniyor.
- Yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişiler tarafından içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi amacıyla sulh ceza hâkimliğine başvurulabilir.
- Sulh ceza hâkimliğince, ayrıntılı bir inceleme yapılmasına gerek olmaksızın ihlalin ilk bakışta anlaşılabildiği hâllerde yirmi dört saat içinde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilir. (ilk bakışta nasıl anlayacak-savunma hakkı tanımamış-sorunlu) (Örneğin yolsuzluk dosyası nedeniyle bir gazeteci haber yaptı orada yolsuzluğun olup olmadığını ilk bakışta nasıl anlayacak)
- Yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talep etmesi durumunda sulh ceza hâkimliğince, ayrıntılı bir inceleme yapılmasına gerek olmaksızın ihlalin ilk bakışta anlaşılabildiği hâllerde başvuranın adının ihlale konu internet adresleriyle ilişkilendirilmemesine karar verilir. Kararda bildirim yapılacak arama motorlarına yer verilir. (ilk bakışta nasıl anlayacak-sorunlu) (Örneğin yolsuzluk yaptığı iddia edilen kişinin adı, tüm internet sitelerinden silinecek-habere erişilebilirlik kalmayacak)
- Ayrıntılı bir inceleme yapılmasına gerek olmaksızın ihlalin ilk bakışta anlaşılamadığı hâllerde başvuru reddedilir. (ilk bakışta nasıl anlayacak-sorunlu)
- Sulh ceza hâkimi, bu madde kapsamında yalnızca ihlalin gerçekleştiği yayın ile sınırlı olarak karar verir. İnternet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimin engellenmesine karar verilemez. Ancak, URL adresi belirtilerek içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenemeyeceğine dair kanaat oluşması veya içeriğin çıkarılması kararının gereğinin yerine getirilmemiş olması hâlinde, gerekçesi açıkça belirtilmek kaydıyla internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimin engellenmesine karar verilebilir. (Tümüne yönelik karar alması için gereken koşullar muğlak, nasıl tamamını yasaklayabilecek ?)
- Sulh ceza hâkimi tarafından verilen karar, erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilmek üzere doğrudan Birliğe gönderilir. Bu karar, Birlik tarafından erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilir. Bildirim üzerine kararın gereği derhâl ve en geç dört saat içinde yerine getirilir. (Usul hükmüdür ama usulde savunma hakkı hala tanınmamış.)
- Bu madde kapsamında verilen karara konu kişilik haklanın ihlaline ilişkin yayının başka internet adreslerinde de yayınlanması durumunda ilgili kişi tarafından Birliğe müracaat edilerek, kararın bu adresler için de uygulanması talep edilebilir. Talebin Birlik tarafından kabul edilmesi halinde mevcut karar bu adresler için de uygulanır. Talebin Birlik tarafından kabulüne karşı kararı veren hâkimliğe itiraz edilebilir. İnternet sitesindeki yayının tümüne yönelik erişimin engellenmesi kararlarında bu fıkra hükmü uygulanmaz. (Mantıklıdır.)
- Erişimin engellenmesine konu içeriğin çıkarılmış olması durumunda hâkim kararı kendiliğinden hükümsüz kalır. İnternet sitesinin tümüne yönelik verilen erişimin engellenmesi kararına konu içeriğin çıkarılmış olması durumunda ise ilgilinin talebi üzerine kararı veren sulh ceza hâkimliği tarafından karar kaldırılır. (Usul hükmüdür.)
- Bu madde uyarınca sulh ceza hâkimliklerince verilen kararlara karşı 5271 sayılı Kanun hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir. Kararına itiraz edilen hâkim veya itirazı incelemeye yetkili merci gerekli görmesi halinde tarafları dinleyebilir. (Bu kararlar yönünden genel hükmün uygulanmaması gerekir. Özel kanun yolu düzenlenmesi gerekir. Genel hükme göre itiraz edersen çok geç sonuç alırsın. İtiraz usulü sıkıntılıdır.)
- Bu madde uyarınca verilen kararların gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcının sorumluları bin günden beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. (fer’i hükümdür.)
- Bu madde uyarınca verilen içeriğin çıkarılması kararının gereğinin Türkiye’den günlük erişimi on milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı tarafından yerine getirilmemesi durumunda ilgili kişi tarafından yapılan müracaat üzerine Birlik, kararın uygulanmasını sağlamak için sosyal ağ sağlayıcıya yeniden bildirimde bulunur. Bildirime rağmen kararın gereğinin yirmidört saat içinde yerine getirilmemesi durumunda ilgili kişi tarafından sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde elli oranında daraltılması için kararı veren sulh ceza hâkimliğine başvurulabilir. Başvurunun kabulüne ilişkin hâkim kararının uygulanmasından itibaren otuz gün içinde içeriğin çıkarılmaması halinde ilgili kişi tarafından sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde doksan oranına kadar daraltılması için kararı veren sulh ceza hâkimliğine başvurulabilir. Hâkim ikinci başvuru üzerine vereceği kararında, yüzde elliden düşük olmamak kaydıyla, sunulan hizmetin niteliğini de dikkate alarak daha düşük bir oran belirleyebilir. Hâkim tarafından verilen kararlar erişim sağlayıcılara bildirilmek üzere Birliğe gönderilir. Kararların gereği, bildirimden itibaren derhâl ve en geç dört saat içinde erişim sağlayıcılar tarafından yerine getirilir. İçeriğin çıkarılması kararının gereğinin yerine getirilmesi halinde ilgilinin talebi üzerine kararı veren sulh ceza hâkimliği tarafından internet trafiği bant genişliğinin daraltılmasına ilişkin karar kaldırılır. (Yurtdışı menşeli şirketler için – örneğin X gibi- getirilen özel hükümdür.) (5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun) (ÇIKARILDI)
- Madde 26: Yabancı unsurlu iş sözleşmelerine uygulanacak hukuk belirleniyor. Milletlerarası özel hukuk ilişkilerine uygulanacak hukuk taraflarca seçilebilir. Bu kapsamda iş sözleşmeleri, tarafların sözleşmeyle belirledikleri hukuka tabidir. Ancak bu durum, işçiye avantaj sağlayan ve iş sözleşmesiyle daha sıkı ilişkili bir hukukun uygulanmasına engeldir. AYM de bu nedenle anılan hükmü Devletin işçileri koruma yükümlülüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmiştir. (2023/158 E.) Teklifle uygulanacak hukukun sözleşmeyle belirlendiği iş sözleşmelerine de işçiye avantaj sağlayan ve iş sözleşmesiyle daha sıkı ilişkili bir hukukun uygulanmasına olanak tanınıyor. (5718 Sayılı Milletlerarası Özel Hukuk Ve Usul Hukuku Hakkında Kanun)
- Madde 27: HSK’DAN ayrılan Danıştay ve Yargıtay üyelerinin yüksek mahkemelerde kalan görev sürelerini doldurabilmelerine ilişkin düzenleme yapılıyor. Adli ve idari yargıdan gelen HSK üyelerinin görevleri bitiminde Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine atanabilmesi düzenleniyor. (6087 Sayılı Hâkimler Ve Savcılar Kurulu Kanunu)
- Madde 28: Adli yargıda kanun yoluna başvuruda parasal sınır, dava tarihine göre belirlenecek. Kanun yoluna başvuruda parasal limitin hangi tarihe göre belirleneceği pek çok kez AYM önüne gitmiş ve AYM yerleşik olarak davanın açıldığı tarihteki sınırların kabul edileceği yönünde hüküm kurmuştur. AYM kararına uygun biçimde istinaf ve temyiz yargısına başvurulurken; duruşmalı kanun yolu talep edilirken; ıslah artırımı yapılırken hukuki işlemin yapıldığı ya da davanın açıldığı tarihteki parasal sınır esas alınacak. 9. Yargı paketiyle getirilen istinaf ve temyiz sınırlarının yeniden düzenlenmesine ilişkin hüküm kaldırılıyor. Çünkü bu teklifle doğrudan dava tarihini esas almış. (6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu)
19 binden fazla mahkuma tahliye yolunu açan 10. Yargı Paketi TBMM'de kabul edildi.
Karar, Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra 19.000+ mahkumun bayramdan önce hapisten çıkması bekleniyor. (NTV)
Yasada bulunan maddeler:
• Kadın, çocuk ve 65 yaş üstü hükümlüler, mahkumiyetlerinin üç yılını konutta geçirebilecek. Bu süre daha önce bir yıldı.
• 70 yaş üzerindekiler dört yıl, 75 yaş üzerindekiler beş yıl, 80 yaş üzerindekiler cezasının altı yılını konutta geçirebilecek.
• Çocuk hükümlülerin cezalarına "çocuk kapalı ceza infaz kurumlarında başlanması ve iyi hâl değerlendirmesi sonucuna göre çocuk eğitim evine geçişleri" öngörülüyor.
• Suça teşebbüs durumlarında cezada yapılacak indirim azaltılırken, vücut dokunulmazlığına yönelik işlenen kasten yaralama ve tehdit gibi suçların hapis cezası süreleri arttırılıyor.
• Alkol veya uyuşturucu etkisi altında araç kullananlara verilen ceza ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis olarak belirlendi.
• Kasten yaralama suçunda alt sınır 1 yıldan 1 yıl 6 aya çıkarıldı.
• Uyuşturucu veya alkol etkisinde araç kullanma suçunun alt sınırı 3 aydan 6 aya yükseltildi. DANIŞMANLIK İÇİN HEMEN ARAYIN. SORUNLARINIZA PROFESYONEL BİR YAKLAŞIMLA ÇÖZÜM BULALIM!
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ :
+90(534)0874791
avfurkancelik3434@gmail.com
Cevizli Mahallesi, Kepez Sokak, No:7/9, Kartal/İstanbul Çelik Hukuk Bürosu - Av. Furkan Çelik
Yorumlar
Yorum Gönder